Torba Yasa, 930 bin yaşlıyı vurdu

Haber Giriş : 25 Ocak 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl yürürlüğe giren Torba Yasa nedeniyle, 65 yaşın üstündeki 930 bin kişi 'Yeşil Kart veya 3 ayda bir 200 YTL aylık' tercihi yapmak durumunda

Yüzbinlerce muhtaç yaşlı, geçen yıl yürürlüğe giren Torba Yasa nedeniyle ücretsiz tedavi hakkını kaybetme tehlikesiyle karşılaştı. 65 yaşın üstündeki 930 bin vatandaş, 'Yeşil Kart güvencesi veya 3 ayda bir 200 YTL yaşlılık aylığı' arasında tercihe zorlanıyor.

1 Temmuz 1976'dan beri uygulanan yasaya göre, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere aylık bağlanıyor. Bu yasadan yararlananların 'devlet hastanelerinde ücretsiz tedavi' hakkı da bulunuyordu. 24 Nisan 2005'te yapılan değişiklikle, bu kişilerin tedavilerinin Yeşil Kart verilerek sağlanması öngörüldü.

Yeşil Kart koşulu
Ancak yeni uygulama, yaşlılara ciddi sorunlar çıkardı. Yeşil Kart'a geçişin koşulu olarak yaşlılardan, 'Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na başvurarak, fakru zaruret içinde olduğu ve sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık ve gelir almadığını belgelemeleri' isteniyor.
Buna göre; 65 yaşını dolduran 350 bini erkek, 580 bini kadın toplam 930 bin muhtaç yaşlı, ücretsiz tedavi olabilmek için 3 ayda bir aldıkları 200 YTL yaşlılık aylığından vazgeçme tercihiyle karşı karşıya bırakıldı.

Doktorlar da şikâyetçi
Tıp Kurumu Genel Sekreteri Dr. Ali Rıza Üçer, hastanelerde bu durumdaki yaşlıların çaresizlikleriyle karşılaştıklarını belirterek, "Aylıkları da düşük ama hiç olmazsa 'buna da şükür' diyorlardı. Şimdi 'Kırk katır mı kırk satır mı' diye soruluyor. Bir çıkış yolu bulmak için kara kara düşünüyorlar" dedi.

Tedavi ücretsizdi
Üçer, güçsüz ve yardıma muhtaç yaşlılara sosyal güvencenin devletin en temel görevi olduğunu vurguladı. Üçer, "30 yıldır yapılan uygulamada bu yaşlıların, ameliyatlar da içinde olmak üzere yatarak tedavileri ve muayeneleri ücretsizdi. 1 milyon yaşlımıza reva görülen bu muameleyle ne kadar tasarruf sağlanacak?" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber